درجات چای سیاه (درجه بندی بین المللی )

درجه بندی بین المللی چای بر اساس اندازه برگ چای
درجات چای سیاه Black Tea Grades
برگها | Leaf |
چای شکسته زرین نازک و پیچیده | TGFOP |
چای شکسته نازک و پیچیده | TFOP |
چای قلم زرین نازک و پیچیده | GFOP |
چای قلم پیگیده | FOP |
چای قلم | OP |
چای دانه دار و گرد | FP |
چای دانه دار به اندازه بزرگ | P |
چای باروتی زرین نازک و پیچیده با اندازه متوسط | TGFBOP |
چای باروتی زرین نازک و پیچیده با اندازه ریز | TGBOP |
چای باروتی زرین با اندازه متوسط | GFBOP |
چای باروتی با اندازه ریز | TBOP |
چای باروتی زرین پیچیده ریز | GBOP |
چای باروتی نسبتا درشت | BOP |
چای باروتی دانه دارگرد با اندازه متوسط | BP |
چای باروتی ساچمه ای | BPS |
چای ساچمه ای | PS |
چای ساچمه ای | S |
چای باروتی مخلوط | BM |
چای باروتی نسبتا ریز | BT |
چای خرد شده | Fanning |
چای باروتی ریز | TGOF |
چای باروتی پیچیده | GOP |
چای باروتی زرین و پیچیده | FBOPF |
چای باروتی نازک و هم اندازه | BOPF |
چای باروتی دانه دار بسیار ریز پیچیده | FOF |
چای باروتی دانه دار بسیار ریز پیچیده | OF |
چای باروتی دانه دارریز | BF-OPF |
چای خرد شده بسیار ریز | FF |
چای باروتی خرد شده | BPF- T |
چای باروتی خرد شده مخلوط | DUST |
خاک چای گل هم اندازه | BOPO |
خاک چای دانه دار | PD |
خاک چای | D |
خاک چای درجه 1 | FD |
خاک چای درجه 2 | CD |
خاک چای نامرغوب ( غبار ) | RD |
چاي قلم به نوعي چاي گفته ميشود كه عمومأ از برگ هايي كه در طي عمليات مالش كاملا پيچيده شده و از توري نمره 10قابل عبور نباشد، بدست ميآيد.
چاي قلم ممتاز زرين TGFOP) Tippy golden flowery orangepekoc) به نوعي چاي گفته ميشود كه عمومأ از برگهائي كه در طي عمليات مالش كاملا پيچيده شده و از توري نمره 10قابل عبور نباشد، بدست ميآيد.
چاي قلم ممتاز FOP) Flowery orange pekoc) به نوعي از چاي قلم گفته ميشود كه به رنگ مشكي، نسبتأ پيچيده و نازك بوده و بلندتر از چاي بند 1-5-4ميباشد كه اين نوع چاي از برگهاي اول و دوم و ساقه مابين آنها در مراحل مالش تهيه ميگردد.
چاي قلم OP) Orange pekoc) به نوعي از چاي قلم گفته ميشود كه به رنگ مشكي با پيچيدگي كم و ضخيم است. اين نوع چاي از برگهاي دوم و سوم و ساقه ما بين آنها در مراحل پاياني مالش تهيه ميگردد.
چاي شكسته به نوعي از چاي باندازه متوسط (ريزتر از قلم و درشتتر از باروتي)است كه بوسيله غربال با توريهاي نمره 10و 12استحصال ميشود ولي از توري نمره 14قابل عبور نيست.
چاي شكسته ممتاز زرين TGFBOP) Tippy golden flowery broken orange pekoc) به نوعي از چاي شكسته گفته ميشود كه در مراحل اوليه مالش از غنچه و برگ اول و دوم تهيه شده است كه رنگ آن مشكي كاملا پيچيده همراه با زر است.
چاي شكسته ممتاز FBOP)Flowery broken orange pekoc) به نوعي از چاي شكسته گفته ميشود كه از اجزاي مختلف برگهاي لطيف در مراحل چاي سازي و عمليات سرت و طبقهبندي تهيه شده است كه پيچيده و رنگ آن مشكي مايل به خاكستري است.
چاي شكسته BOP)Broken orange pekoc) به نوعي از چاي شكسته گفته ميشود كه از برگهاي بنجي، دو برگ و تك برگ در مراحل اوليه چايسازي(عمليات مالش)و همچنين در طي عمليات سرت و طبقه بندي (خرد شده توسط دستگاه اندروز)تهيه شده از مشخصه هاي آن كوتاه و رنگ آن مشكي و مشكي مايل به خاكستري است.
چاي باروتي به نوعي از چاي خرد و ريز گفته ميشود كه با استفاده از غربال با توري نمره 14و 18جدا شده و از توري نمره 20قابل عبور نباشد.
چاي باروتي ممتاز زرين TGOF)Tippy golden orange fannings) به نوعي از چاي باروتي، حاصله از عمليات چاي سازي در مراحل اوليه مالش كه از برگ اول و غنچه آن تهيه گفته ميشود كه رنگ آن مشكي دانه دار همراه با تك زر ميباشد.
چاي باروتي ممتاز FBOPF)Flowery broken orange pekoe fannings) به نوعي از چاي باروتي گفته ميشود كه از اجزاي مختلف برگهاي لطيف و غنچه دار است كه در مراحل چاي سازي و طبقه بندي تهيه ميگردد و رنگ آن مشكي مايل به خاكستري و دانه دار از مشخصه هاي آن است كه با استفاده از توري نمره 12قابل جدا شدن است.
چاي باروتي BPF) Broken pekoe fannings) به نوعي از چاي باروتي گفته ميشود كه از اجزاي مختلف برگهاي لطيف، غنچه دار، بنجي، تك برگ و دو برگ كه در مراحل چاي سازي و همچنين هنگام عمليات سرت و طبقه بندي )خرد شده توسط دستگاه اندروز (تهيه ميگردد و مشخصه هاي ظاهري آن رنگ مشكي و مشكي مايل به خاكستري است كه با توري نمره 12و 14قابل جداسازي ميباشد. گل باروتي PF) Pekoe fannings) چاي زير غربالي با نمره 20و رو غربالي با نمره 30×40را گل باروتي ميگويند.
خاكه چاي به نوعي از چاي گفته ميشود كه ريزتر از ساير ارقام بوده و با استفاده از توري با سايز 30×40و در مراحل چاي سازي، عمليات فرآوري و طبقه بندي حاصل ميگردد. و رنگ مشكي و مشكي مايل به خاكستري از مشخصه هاي بارز اين نوع خاكه چاي ميباشد. خاكه چاي درجه يكPD ONE) Pekoe dust one) اين نوع خاكه چاي اكثرا از برگهاي لطيف و غنچه دار در حين مراحل مختلف چاي سازي و همچنين در مراحل تفكيك تهيه ميگردد و رنگ مشكي از مشخصه هاي بارز آن است.
خاكه چاي درجه دو PD TWO)Pekoe dust two ) اين نوع چاي حاصله از انجام عمليات سرت و طبقه بندي (خرد شده توسط دستگاه اندروز)تهيه ميگردد و به رنگ مشكي و مايل به خاكستري، ميباشد. جوانه غيرفعال (بنجي) Banjhi به جوانه پاياني سرشاخه گياه چاي گفته ميشود كه به عللي از بالندگي خود باز مانده باشد. اين جوانه ها بسيار باريك و لاغر و كوتاه هستند. ماشين اندروز Androz از اين ماشين براي خرد كردن چايهاي درشت استفاده ميگردد. دور اين ماشين در هر دقيقه 120دوراست و از دو غلطك كه داراي برجستگي و فرورفتگي ميباشد، تشكيل يافته است. چاي ضمن عبور از دستگاه ميان دو غلطك قرار ميگيرد و در اثر فشار خرد ميشود كه با توجه به نوع چاي تنظيم ميگردد. ماشين اندروز براي چايهاي ساقه دار بسيار مطلوب است و رنگ ظاهري چاي را تغيير نميدهد. ميزان خاكه آن نيز كم است. كار اندروز طوري است كه در اثر فشار وارد شده، چاي را خرد نمينمايد ولي بر ساقه آن اثر دارد.